Oorcorrecties
Best beoordeelde kliniek voor oorcorrecties
ZorgkaartNederland.nl beoordeelt Zipper Clinics als de beste kliniek voor plastische chirurgie waar je een oorcorrectie kunt laten uitvoeren. Daar zijn wij erg trots op!
Zipper Clinics voert al haar oorcorrecties onder plaatselijke verdoving uit in haar hoofdvestiging te Enschede. Of het nou een flapoorcorrectie, correctie van afstaande oren en/ of oorlelcorrectie is. Oorcorrecties onder algehele narcose worden uitgevoerd in het Saxenburgh Medisch Centrum te Hardenberg.
Voordat een ingreep uitgevoerd wordt, vindt er eerst een consult met de arts plaats om de behandeling te bespreken. Dit kan in de klinieken van Zipper Clinics in Apeldoorn en Enschede.
Direct een afspraak maken voor een kosteloos consult
Een consult is kosteloos en vrijblijvend
Een eerste consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die de behandeling ook uitvoert. Oorcorrecties worden bij Zipper Clinics uitgevoerd door plastisch chirurg Michel Cromheecke.
Een consult voor een flapoorcorrectie of een oorlelcorrectie is kosteloos en vrijblijvend.
Het inplannen van een eerste consult kan binnen twee weken. Vervolgens kan de behandeling ook op korte termijn gepland worden. Als de oorcorrectie onder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd, geldt bij Zipper Clinics een wachttijd van maximaal vier weken.
Oorcorrecties bij Zipper Clinics
Oorstandcorrectie
Afstaande oren en/ of flaporen kun je laten corrigeren door de plastisch chirurg. Deze operatie wordt zowel bij kinderen als volwassenen uitgevoerd. Tot de leeftijd van twaalf jaar vindt een oorstandcorrectie plaats onder narcose, voor oudere kinderen en volwassenen wordt de operatie bij Zipper Clinics meestal onder plaatselijke verdoving gedaan.
Oorlelcorrectie
Een oorlelcorrectie kan om verscheidene redenen gewenst zijn. Bijvoorbeeld bij uitgescheurde gaatjes van oorbellen, of wanneer je niet blij bent met de vorm of grootte van je oorlel(en).
Een oorlelcorrectie wordt uitgevoerd in de kliniek van Zipper Clinics te Enschede. Van te voren kom je langs bij de (plastisch) chirurg om te bespreken wat je van de ingreep kunt verwachten.
Wat is het verschil tussen afstaande oren en flaporen?
Flaporen of afstaande oren komen veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeen.
Afstaande oren staan van je hoofd af, terwijl flaporen een gebrek hebben aan vorm.
In beide gevallen, kun je je oren -als je je eraan stoort- laten corrigeren door de plastisch chirurg.
Oorcorrectie vanaf zes jaar
Een oorcorrectie wordt zowel bij kinderen als volwassenen uitgevoerd. Tot de leeftijd van twaalf jaar vindt een oorcorrectie plaats onder narcose in het ziekenhuis, bij oudere kinderen en volwassenen wordt de operatie bij Zipper Clinics meestal onder plaatselijke verdoving gedaan.
Voordelen van een oorcorrectie onder plaatselijke verdoving
Dat klinkt best spannend, een oorcorrectie waarbij je "wakker bent’. Toch kan het heel goed! Het verdoven van de oren wordt door de meeste patiënten niet als pijnlijk ervaren. Door deze plaatselijke verdoving voel je als patiënt niets van de operatie.
Het bespaart je bovendien de ongemakken die een narcose met zich meebrengt. Daarnaast heeft een oorcorrectie de volgende voordelen:
+ Niet nuchter hoeven te zijn voor de operatie;
+ Vlak na de ingreep weer naar huis;
+ Aanzienlijk lagere kosten
Oorcorrectie onder narcose
Jonge kinderen worden onder algehele narcose gebracht voor deze operatie. Er is dan sprake van een dagopname, waarbij het kind gedurende 1 dag wordt opgenomen op de kinderafdeling van het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg.
Wachttijden voor een oorcorrectie
Het consult vindt plaats in de kliniek van Zipper Clinics die voor jou het meest dichtbij is: Apeldoorn of Enschede. Een consult duurt ongeveer 30 minuten en is geheel vrijblijvend en kosteloos.
Het plannen van een flapoorcorrectie
Indien gewenst kun je na afloop van het consult een datum plannen voor het laten uitvoeren van de ingreep. In het geval van een operatie onder plaatselijke verdoving kun je in de regel binnen 1 tot 3 weken geopereerd worden in de kliniek van Zipper Clinics te Enschede. Een operatie in het ziekenhuis kan doorgaans gepland worden binnen zes weken na het consult.
De beste periode om te herstellen
Uiteraard is het mogelijk om de operatie verder vooruit te plannen, als dat goed uitkomt i.v.m. de timing van het herstel. Zo worden oorcorrecties bij kinderen vaak vlak voor een langere schoolvakantie gepland en/ of tijdens winter- of zomerstop van sporttrainingen en -wedstrijden.
Direct online een afspraak maken voor een kosteloos consult
Herstel van een oorcorrectie
Tulband verband
Na een oorcorrectie krijg je een strak verband (een zogenoemde tulband) om je hoofd. Het dragen van dit verband kan wat onprettig zijn en kan de eerste dag wat hoofdpijn veroorzaken. Hiertegen kan het beste paracetamol worden ingenomen.
Het tulband verband móet wel strak worden aangebracht, anders blijft het niet goed zitten. Het is de bedoeling dat het tenminste vier dagen je oren beschermt. Om drukplekken te voorkomen, worden er paraffine gazen tussen de oren en het verband geplaatst.
Na vier dagen mag het tulbandverband worden verwijderd. Je komt hiervoor in een van onze klinieken, maar je mag het er ook zelf thuis afhalen. Je verwijdert het verband het gemakkelijkste door het in het midden van het voorhoofd open te knippen.
Je oren zullen dan nog gezwollen zijn en ook kunnen er nog bloeduitstortingen te zien zijn. De oorschelpen kunnen nog wekenlang rood en gevoelig blijven. Geleidelijk aan zal dit verdwijnen.
Haarband voor 's nachts
Vervolgens draag je de haarband die je van ons meekrijgt nog vier weken lang 's nachts, ter bescherming van je oren wanneer je slaapt. Deze is inbegrepen in de prijs. Wanneer je liever zelf een haarband uit kiest, een muts mag ook, kun je deze meenemen naar de kliniek, zodat we kunnen zien of deze voldoende bescherming biedt.
Sporten na een flapoorcorrectie
Wees de eerste weken erg voorzichtig en extra alert op aanrakingen met de oorschelpen. Het beoefenen van sporten waarbij je mogelijk in contact komt met een tegenstander, bijvoorbeeld voetbal, kun je weer oppakken na twee weken, mits je een brede band of muts ter bescherming draagt. Dit is niet meer nodig vanaf vier weken na de operatie.
Hechtingen
Soms worden oplosbare hechtingen gebruikt. Deze verdwijnen vanzelf. Andere hechtingen worden na één week verwijderd bij de eerste controle in de kliniek die voor jou het meest dichtbij is.
Risico's en complicaties van een oorcorrectie
Het rechtzetten van flaporen heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. De wond kan gaan nabloeden of er kan een infectie optreden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor en is het goed te verhelpen.
De resultaten van oorcorrecties zijn over het algemeen zeer goed. Kraakbeen heeft echter soms de neiging enigszins terug te veren. Dit hoeft door de patiënt niet als storend ervaren te worden. Dat de oren na correctie geheel symmetrisch zullen blijven, kan daarom nooit voor 100% worden gegarandeerd.
Litteken achter het oor
Als je overweegt om je oren recht te laten zetten, is het belangrijk om hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Je kunt een duidelijke verbetering van de stand van je oren verwachten maar geen perfectie. Ook is een absolute symmetrie van de stand van de oren vrijwel onmogelijk. Door de operatie komt er een litteken achter het oor. Dit is echter door de locatie meestal niet zichtbaar.
Wat kost een oorcorrectie?
Een dubbelzijdige oorcorrectie onder plaatselijke verdoving kost €1995,00
Een oorcorrectie bij kinderen onder twaalf jaar wordt door onze plastisch chirurg uitgevoerd onder narcose in het ziekenhuis. De kosten bedragen dan €2900,00. Er zijn enkele zorgverzekeraars die deze ingreep bij kinderen vergoeden.
Direct online een afspraak maken voor een kosteloos consult