Liposuctie bij mannen: veilig en effectief
Vaak wordt gedacht dat liposuctie bedoeld is om “te dikke” mensen te behandelen. Niets is minder waar*. Als je te “te dik” bent kun je veel beter afvallen. Liposuctie is namelijk niet bedoeld om je slanker te maken, maar heeft als doel om je contour te verbeteren. Ofwel: bedoeld om een afwijkende contour weer normaal te maken. Voor vrouwen wordt liposuctie voor contourverbetering vooral toegepast op buik, taille, binnenzijde bovenbenen, buitenzijde bovenbenen (“zadeltassen”) en binnenzijde knieën.
Liposuctie bij mannen is een behandeling die ik steeds vaker doe. En waarom niet? De behandelingen die ik uitvoer zijn veilig, heel effectief (mits je huidkwaliteit voldoende is) en duurzaam (de verbetering is blijvend, mits je op gewicht blijft). Een bijkomend voordeel is dat het herstel vlot verloopt en je geen beperkingen krijgt opgelegd ten aanzien van je activiteiten. De meeste patiënten mogen en kunnen twee tot drie dagen na de ingreep bijna alles weer doen.
Populaire behandelingen bij mannen zijn de zogenaamde “zwembandjes of love handles”, (lage taille en rug) en de onderkin. Een andere behandeling die steeds vaker voorkomt, is de correctie van overdadige borstvorming. Ik zal hieronder deze drie meest uitgevoerde procedures bespreken.
Behandeling van “love handles’
Het probleem van vetophoping rondom de lage de taille en/ of rug is iets dat vaak na je dertigste optreedt en komt vooral voor bij mannen die verder slank zijn en vaak (veel) sporten maar dit toch niet goed weg kunnen krijgen. Een liposuctie hiervan geeft over het algemeen een heel goed resultaat omdat de huid in deze regio goed “mee krimpt”, hetgeen een voorwaarde is voor een succesvolle liposuctie.
Onderkin correctie
De behandeling van een onderkin is een relatief kleine poliklinische procedure (onder plaatselijke verdoving) en is niet alleen bedoeld om vet weg te halen bij de onderkin en hals, belangrijk is ook dat de huid strakker wordt. Hoewel de resultaten minder spectaculair zijn dan bij een uitgebreide hals/facelift is de tevredenheid vaak hoog. Dit komt ook door het feit dat de behandeling weinig ingrijpend is. Goede alternatieven zijn er verder ook niet. Er is nog nooit een apparaat ontwikkeld dat betere en duurzamere resultaten geeft en ook het “oplossen” van vet of het bevriezen van vet geeft over het algemeen teleurstellende resultaten.
Spectaculaire resultaten bij mannen met borsten
De meest spectaculaire behandeling is wel die van de zogenaamde “borstvorming” bij mannen. Ook wel gynaecomastie genoemd. Hoewel echte gynaecomastie bestaat uit een abnormale hoeveelheid klierweefsel en onder sommige omstandigheden wordt vergoed door de zorgverzekeraar, betreft het bij de meeste mannen een abnormale hoeveelheid vet van de borst(en). Vaak zijn deze mannen al wat afgevallen of gewoon op gewicht. Het kan in elke leeftijdsfase voorkomen. De meeste mannen schamen zich hiervoor, reden waarom ze pas na jaren een dokter bezoeken. Echte gynaecomastie treedt overigens vaak al tijdens de puberleeftijd op onder invloed van hormonale veranderingen. De ingreep vindt plaats onder narcose en in dagbehandeling.
Liposuctie is een in principe veilige behandeling. Zoals met alle chirurgische behandelingen wordt deze veiligheid alleen gegarandeerd als deze door een kundige behandelaar wordt uitgevoerd in een hiervoor geschikte omgeving (operatiekamer). De behandeling is zeer effectief: het resultaat is duidelijk zichtbaar. Verder is de behandeling duurzaam: dat betekent dat -mits je lichaamsgewicht stabiel blijft- het resultaat blijvend is. Hoewel er diverse alternatieve behandelingen worden aangeboden (vaak door middel van “apparaten”) zijn deze vaak nauwelijks effectief en dus ook niet duurzaam. Je komt ze vooral tegen bij schoonheidssalons en artsen die geen chirurgische opleiding hebben gehad.Ik voer de meeste liposucties onder narcose uit. Dit is veilig en de behandeling kan nauwkeuriger uitgevoerd worden. Grote liposucties onder plaatselijke verdoving zijn vaak pijnlijk. Dit is uitermate oncomfortabel voor de patiënt en de behandelaar kan hierdoor zijn werk minder goed doen. Het is een fabel dat je tijdens de liposuctie rechtop moet kunnen staan om het resultaat te beoordelen. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar ook volstrekt onnodig. Liposuctie gaat op gevoel en niet op hoe het er tijdens de operatie uitziet. Behandelaars die dit ontkennen zijn hier vaak niet voor opgeleid en hebben vaak niet de mogelijkheid tot het geven van narcose. Ook proberen ze zo de kosten laag te houden om patiënten aan te trekken. Bij Zipper Clinics betaal je dus wat meer (hoewel niet zoveel als bij de ”grote” privéklinieken) maar daarvoor krijg je wel een in alle opzichten prettigere en effectievere behandeling.
Michel Cromheecke, plastisch chirurg
*Het is niet precies duidelijk wat “te dik” precies is. Meestal spreken we van overgewicht, en obesitas. Vanuit wetenschappelijk oogpunt hebben we aan deze vage omschrijvingen een getal gehangen in de vorm van de BMI (Body Mass Index). Een BMI tot 25 is normaal (hoewel onder de 20 weer als ondergewicht geclassificeerd kan worden), tussen de 25 en 30 heet het overgewicht, vanaf 30 heet het obesitas welke ook weer in 3 klassen is in te delen. Liposuctie is dus het meest geschikt voor een BMI tussen de 20 en 25 en met een goede reden soms ook voor een BMI tot 30. Hierboven is liposuctie in principe ongeschikt en ook veel risicovoller.